微信扫码登录

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: Jesse

[討論]什麼棍好用&推介? SHAFT&BLADE

恐龍...你係咪問我藍色衣支?

Z-bubble+Z cabon ?

我覺得一般好用。 幾輕下。 每次拿依支棍我地隊都贏波。 所以我果日都有用囖`

但上次Taka借用比賽時。 一路打一路話“唔掂!唔掂。 支棍唔掂吖!“

kaka~

[em01][em01]

仲有買blade時留意。

很輕的shaft 就唔好加太重的 blade . 會變成頭重尾輕。 浪費了支shaft & 會不好打拉~

JC 好棍原則= 用時會有信心+ 重量分部平均

哈哈!

P.S:選 shaft & blade。 其實好個人喜好。 每個人打法和打的位置。 射波習慣都不同。

用的棍都不同。 所以市場就有gum多款同牌子。

選木棍可以買多一兩試, 比較一下。合不合自已。

而碳芊棍就問friend 借用一下。 好的再買。

JC 買棍原則= 款色正+ 清貨大減價

記住:貴野不一定合自已用,一分錢不一定一分貨。

小弟係初學者,以上係個人見解。

如有錯漏,請多多指教。

以下是引用Jesse在2005-3-16 3:26:35的发言:

恐龍...你係咪問我藍色衣支?

Z-bubble+Z cabon ?

我覺得一般好用。 幾輕下。 每次拿依支棍我地隊都贏波。 所以我果日都有用囖`

但上次Taka借用比賽時。 一路打一路話“唔掂!唔掂。 支棍唔掂吖!“

kaka~

HAHAHA ... 唔掂唔掂 ... 我係話街出面d女唔掂 ...haha !! *好棍, 但太硬 .... 唔識合我 ...

[em14]

以下是引用Jesse在2005-3-16 3:44:47的发言:

仲有買blade時留意。

很輕的shaft 就唔好加太重的 bldae . 會變成頭重尾輕。 浪費了支shaft & 會不好打拉~

Jesse 好棍原則= 用時會有信心+ 重量分部平均

哈哈!

P.S:選 shaft & blade。 其實好個人喜好。 每個人打法和打的位置。 射波習慣都不同。

用的棍都不同。 所以市場就有gum多款同牌子。

選木棍可以買多一兩試, 比較一下。合不合自已。

而碳芊棍就問friend 借用一下。 好的再買。

Jesse 買棍原則= 款色正+ 清貨大減價

記住:貴野不一定合自已用,一分錢不一定一分貨。

小弟係初學者,以上係個人見解。

如有錯漏,請多多指教。

*如有錯漏,請多多指教 有錯漏 !! 頂你個死人頭 !! 第二行的"blade"串錯字 !! **而碳芊棍就問friend 借用一下。 好的再買。 唔好問我借 , 我係唔會借比你的 ..

yes , 個人喜好 .. 打多幾支 , 就知道那一支好 ... jesse 有好多正棍 , 大家可以借去用 , 唔收錢 , 仲有puck送.. 快d去買自己style的棍啦 !

thx  man.~  kurea. 証明你有用心睇我的貼。 不枉我用極速打了一個晚上的中文字。

[em06][em06]
[此贴子已经被Jesse于2005-3-17 3:52:47编辑过]

哈哈。 頂你!

因為打波屎! 所以要多d棍掩飾一下。

講笑啦! d 棍都係我friend 送!

打了Hockey 后。我都好窮。

我d錢都投資在廣深鉄路公司。。。。

[em06][em06][em06]

哈哈,同意jesse的说法,贵的东西不一定适合自己,我的shaft是 ultr light 的,结果。。。唉。。。我还是喜欢便宜的木杆

ps, 前两天把最喜欢的一支木杆借给别人,结果丢了。。。好心痛阿

jesse鼓动我去买支ccm的碳纤的杆

呵呵

我忍住不买先

还是准备买鞋

以下是引用cityhunter在2005-3-17 0:29:20的发言:

jesse鼓动我去买支ccm的碳纤的杆

呵呵

我忍住不买先

还是准备买鞋

只要你一買新野。 你的弱點就出來。我地就會打你的新野!

哈哈!這係戰術~~

[em05][em05]

打INLINE的话

BLADE: KOHO 2260C

SHAFT: 个人喜好

如果买碳纤的杆,一定要买贵的. 要不是,就只买木干.

还有,ICE 和 INLINE 要分开.

KOHO  270C更适合我些,可惜没的卖了